Beelden in de Tuin.

Tuin en kunst samen tentoon

04/05/'01 HUIS & TUIN 

 

In twintig exclusieve tuinen in heel Vlaanderen worden volgend weekend onder meer beelden, schilderijen, en gedichten tentoongesteld. De kunstwerken zijn geïntegreerd in de tuin, aanvullend en zeker niet dominerend. Een gesprek met initiatiefnemer Hubert Van Noten van Hof Ter Weyden in Essen.

"We willen met dit initiatief zowel de tuin als het kunstwerk aan bod laten komen", aldus Hubert Van Noten. "Het is de bedoeling jonge kunstenaars de kans te geven om letterlijk met hun werk naar buiten te komen. Een tuin is geen galerie, het kunstwerk mag niet domineren. Tuin of park moeten een kader zijn waarin het beeldhouwwerk, gedicht of schilderij tot zijn recht komt. Kunst in het Groen is het resultaat van een wisselwerking tussen tuinliefhebber en kunstenaar. Dikwijls is de tuin als artistiek geheel een inspiratiebron voor de kunstenaar. Ook elke tuinliefhebber heeft zijn visie. Voor de een is de tuin een gedicht, voor de ander een schilderij waarop een penseel de seizoenen schildert. Een derde snoeit zijn tuin als een beeldhouwer. Uiteraard werd bij de keuze van de kunstenaar en het werk rekening gehouden met deze visie. Tijdens Kunst in het Groen kan de bezoeker wandelen door vijver-, bos- en moestuinen, romantische en ecologische tuinen en parken met prachtige, wereldberoemde buxusvormen." 

Hof Ter Weyden biedt al jaren een kader waarin kunstwerken een boeiend leven leiden. Ook volgend weekend kunnen bezoekers genieten van de vegetatieve sculpturen van Marc De Rover. Hubert Van Noten: "Marc De Rover werkt steeds met natuurelementen. Sinds zijn bollen hier staan, heeft hij af en toe heimwee naar zijn werk, maar hij kan zich troosten met de gedachte dat het in onze tuin volledig tot zijn recht komt." Verder zijn in het park de metalen constructies van Jacques Demortier, kalligrafie van Kalligrafia, poëzie van Anton Van Wilderode en foto's van Hubert Van Noten te bewonderen. Om de uitstap ook voor kinderen extra aantrekkelijk te maken, deed Hof ter Weyden een beroep op boer Wim en zijn knuffeldieren en De Vlaamsche trekhond

In de tuin van de familie Schoemakers in Essen-Wildert kunnen de jongste gasten genieten van een demonstratie schapendrijven met bordercollies. Bij de familie Van Glabbeek in Kapellen kan je naast de dieren in ijzerdraad van David Vanorbeek (artdeev) snoeivormen bewonderen in confrontatie met bewegende struiken door de Kunstacademie van Brussel.

"Naast de Antwerpse Zoo, het Arboretum van Kalmthout en Domein Vordenstein in Schoten zijn het voornamelijk tuinen van particulieren die worden opengesteld. De meeste deelnemende tuinen stellen ook speciaal ter gelegenheid van dit initiatief een kunstwerk tentoon. Voor jonge kunstenaars een kans die ze met beide handen aangrepen. Het is immers niet zo makkelijk kunst die in de tuin hoort aan een breder publiek te tonen. Uiteraard zijn alle kunstwerken, of ze nu uit lood, brons of polyester werden vervaardigd, bestand tegen weer en wind."

Kunst in het Groen vindt plaats op 12 en 13 mei van 10 tot 18 uur. De helft van de twintig deelnemende tuinen kan worden bezocht met een passe-partout van 500 frank, onder meer te koop in de Antwerpse Zoo en het Arboretum van Kalmthout. Voor de overige tuinen wordt 100 frank toegangsgeld gevraagd. Opgelet: de Zoo is met passe-partout enkel toegankelijk op zondag 13 mei van 18.30 tot 21 uur. Info: 03-664.46.05

 Beeldhouwkunst

Tuinbeelden